Tuesday, June 13, 2017

Start of Research Module *update braces story pt4*

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hi uolls. awkward moment typing here cuz almost one month tak update pape inside here. malas menguasi diri tapi layan soc med lain ade je mase. puihhh... so today start of new module for my degree which is Research Method then tomorrow module Employment Research and Planning. yass yass dua module sekali for one month. hurmmm. *kill me already* 2 module maksudnye 2 coursework. demnnn. bunuh diri la. but overall first day should be ok. wait till last day nak submit coursework. meggelabah lain macam nanti then jemm phone & otak.
so as promised zuzu nak update pasal braces zuzu. currently zuzu dah pakai braces for almost 1 year and 2 months. pejam celik dah setahun lebih dah kan. huhuhu... time flies... so here is the condition of my teeth


image may seem gross. hahaha. sorry.


bulan ni zuzu pilih warna biru and purple. so nampak cam makin renggang kan gigi yang tengah tu. hahaha. so dokter Aina cakap for first 10 months gigi akan melalui proses meluruskan gigi semua. so pada siapa yang pakai braces yang kene cabut gigi tu akan nampak lagi obvious dia punya jarak. then another 10 months baru gigi2 ni akan menjalani proses rapatkan gigi. fuhhh. lega bila dengar dokter cakap camtu.
time raya ni zuzu takdelah nak tangkap gambar nampak gigi kan citer dia... senyum kambing jela mampu. huhuhu... baju raya pun tak beli lagi ni. comment bgtau ape warna baju korang.
#selamatberpuasa #ramadhanke-18
xoxo, zuzukent

Friday, May 19, 2017

RESEPI | Cekodok Bilis Gebu Gebas

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته
hello. selamat tengah hari reader(s)... korang lunch ape arini? since today zuzu malas nak makan bende yang heavy sangat so zuzu buat cekodok bilis. orang makan cekodok bilis bila minum petang kan... zuzu ni lunch pun bedal je buat cekodok bilis. so rini, zuzu nak share sikit la camne zuzu buat cekodok bilis yang tak semegah mana pun. dah lah nama pun Gebu Gebas tapi yang penting rasa dia tu auwmmmm sedap menjilat jari & nak tambah lagi

bahan-2 yang diperlukan adalah??? just 5 je bahan. kalau zuzu buat resepi mesti bahan sikit je kan? pastu mesti 5 bahan je kan?? cam tak tak caya je tapi memang betul punn

so, here we go bahan-2 seperti gamba dibawah :-

1 genggam ikan bilis (dikupas & diblend separa hancur)
1 biji bawang merah (potong kiub)
10 sudu tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan air suam
sedkit soda bikarbonat & garam

step untuk membuat cekodok plak :-
first campurkan tepung, telur dan gaul sebati.
kemudian masuka kan ikan bilis dan bawang. gaul guna tangan supaya rasa kasih sayang tu lebih
then campurkan air sedikit demi sedikit supaya adunan cekodok sebati.
last, masukan soda bikarbonat & garam untuk secukup rasa
pastu ape lagi, goreng la. make sure minyak betul2 panas supaya cekodok tak melekat & masak keseluruhan

dan inilah hasil Cekodok Ikan Bilis Gebu Gebas nyaaaa ... makan pulak cicah dengan sos cili and mayonis. memang menyelerakan babe i tell u :P



Cekodok Bilis Gebu Gebas by Zuzu


selamat mencuba gaiss. kalau korang nak tambah kentang pun sedap gak and cili kerr... ikutlah tekak masing-2. janji sedap nak ngap. dah cuba comment sikit and share plak hasil korang kat zuzu ye macam biasa lah and jangan lupa tag :P 
 xoxo , zuzukent

Monday, May 15, 2017

AMC Bowling Tournament 2017

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته
#throwback
#AMCBowling2017

hi semua :D yesterday on 14th May '17 berlansungnye AMC Bowling Tournament 2017... yes yes i know during Mother's Day? like seriously? (°∀°) dont worry zuzu dah wish mother's day kat mak zuzu and she's okay with it *i think* (◡‿◡✿) anyhow the venue was at Nilai Sports Centre. not sure tho the exact name of this place now cuz it keeps on changing. like seriously but if u guys just waze Airport Sports Complex should be there and korang akan arrive at that spot.

this year bowling dia buat time malam so pagi tu boleh la nak celebrate Mother's Day dulu kan then malam join event kolej ni. participant this year mostly zuzu tengok banyak juniors from AMC. good job guys sebab participate cuz event like this is important if u guys want to graduate from there *if you know what i mean* the event start at 8.30pm (what a drag of time sebab dalam itenerary should start at 8pm) maybe u guys organizer boleh improve on time management. but overall the event was fun. siap ade performance by Fly by Wire group which is the band group of AMC. there are 3 categories which are Male, Female and Mix. then ade prize for best male and female player.

like tahun sebelum-2 ni zuzu akan masuk category Mix... then confirm la kalah... (︶▽︶) hahaha... sebab team mix power-2 back in those days. so this year zuzu masuk female category and guess what?? for the first time ever join bowling
menang 1st place
hahahah. seronok gila. here are some of the photos guys. enjoy!




over betul semua menang bowling firts time :P

truly, zuzukent xx

Saturday, May 13, 2017

RESEPI | Nasi Goreng Asal Boleh

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hi semua. selamat tangah hari. pagi ni zuzu nak share resipi breakfast malas zuzu iaitu Nasi Goreng Asal Boleh. hahaha (◠△◠✿) kenapa nasi goreng asal boleh?? sebab semua bahan mana yang ade je dalam peti sejuk untuk bahan membuat nasi goreng ni. membe serumah pun cakap ok // lulus // dan paling penting sedap. hehehe < (^^,) > *korang tak tau berapa kali aku adjust nasi goreng ni nak bagi sedap*
nasi goreng ni lebih kurang macam nasi goreng kampung gak cuma xde kangkung and bahan-2 lain yg chef-2 pakai. yang penting guna 5 bahan je weh!!?? (゚ヮ゚) haaaa ape 5 bahan tu...

so bahan yang di perlukan adalah seperti gamba di bawah :-

3 biji bawang merah kecil
9 biji cili (ikut tahap kepedasan masing-2)
2 sudu ikan bilis (yang dah dikupas)
1 mangkuk nasi (sejuk kan dulu ye)
2 biji telur
garam, ajinamoto, secukup rasa

now step nak masak pulak :-
first, goreng 2 biji telur. ni petua dari mak zuzu kalau nak nasi goreng sedap goreng dulu telur pecah-2 kan buat macam scramble egg then letak tepi. sebab kalau masuk time dah goreng nasi nanti cam melekat ngan nasi
second, blend bawang cili n ikan bilis tadi. sikit petua dari mak zuzu jugak, blend guna minyak sikit sebab nanti nak tumis baru ade umphhh and tak pakai byk minyak
lepas dah blend, panaskan minyak atas kuali then tumis bahan yang dah diblend tadi sampai naik bau and kalau ade blend terpakai air... blend sampai air kering la ye.
pastu baru masuk kan nasi 1 mangkuk tadi gaul sebati. dah sebati baru masukan telur yg dah di goreng td. tambahan garam, ajinamoto, secukup rasa bagi balance kan rase. zuzu letak sikit je sebab ikan bilis tu dah masin.

dan hasil nya?? TAA-DAAA...... jeng jeng jeng (^▽^)


Nasi Goreng Asal Boleh by Zuzu

selamat mencuba gaiss... dah cuba comment sikit and share plak hasil korang kat zuzu ye :P
xx , zuzukent

Friday, May 12, 2017

New Template Again?

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hi, semua... bagaimana hari anda? bagus? (◠‿◠✿) as u guys can see on my previous post zuzu dah tukar template kan? but yestarday ade mase nak twiks sana sini coding then zuzu decide tukar template again (∩▂∩) hehehe...
banyak lagi tak siap ni and still under construction (≧◡≦) so be patient kalau ttbe masuk blog zuzu loading or what so eva ya darlings (︶ω︶) and tq so much sebab keep on visiting my blog and tak seberapa ni. toddles. xx